Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Demokratidagen 2017 bjöd in för att påverka

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inledningstalade. Foto: Kjell Edgren

- Ta vara på tillfället! Det är nu du kan påverka! De uppmaningarna riktades till eleverna som deltog vid Demokratidagen 2017 av både kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S), och gästande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Att förslag på Demokratidagen kan omsättas till praktisk politik finns det tidigare exempel på. Förslaget från 2015 och 2016 att införa ett Mattecentrum på Upplands-Brogymnasiet blev verklighet i kommunens budget för 2017.

- Så ta den här dagen på allvar, inledde Camilla Janson. Det är möjligt att påverka oss politiker, tyck till om framtiden så tar vi med oss dina förslag in i vår budgetprocess.

Camilla Janson välkomnar förslag från ungdomarna på Demokratidagen 2017. Foto: Kjell Edgren

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson(S) välkomnade förslag från ungdomarna på Demokratidagen 2017. Foto: Kjell Edgren

Utgångspunkten för Demokratidagen, som nu arrangerades för femte gången, är ungdomarnas stora intresse av att lära sig mer om vad kommunen gör och den lokala demokratiska processen samt att föra dialog med de lokala politikerna.

Kultur- och demokratiminster Alice Bah Kuhnke berättade om sin egen uppväxt på landsbygden som utgångspunkt. Där fanns inte så mycket att göra annat än att engagera sig i det lokala föreningslivet, idrotten, scouterna, Röda Korset, Rädda Barnen. Och hon gick tidigt den vägen in i folkrörelsernas Sverige. Redan vid 7-8 års ålder upptäckte hon att det gick att påverka för den som lärde sig hur demokrati fungerar, om det så bara handlade om så vardagliga frågor som ett nytt pingisbord till lokalen.

- Jag har lärt mig att mina privata val kan påverka. Jag blir arg över hur det ser ut i världen, men den ilskan använder jag som en drivkraft att förändra.

Men det är viktigt att påverka med demokratiska metoder. Alice Bah Kuhnke ägnade stort utrymme åt att beskriva regelverk och beslutsvägar. Vill du påverka är det också viktigt att du vet hur systemet fungerar.

- Som demokratiminister får jag under en kort period chansen att bana väg för andra att hitta sina arenor för att kunna påverka, både i det stora och i det lilla.

Eleverna Herta Vincent, Alice Carlsson, Shayan Hosiny och Sofie Lindkvist från Upplands-Brogymnasiet hade rollen som moderatorer och guidade de deltagande eleverna genom eftermiddagens program. Utrymme till påverkan gavs redan under Demokratidagen, där de samlade eleverna digitalt kunde sända in förslag till kommunens styrande politiker. Representanter från alla partier tog sedan plats på scenen och kommenterade några av de förslag som kommit in. Här fanns idéer om idrottsplatser, kollektivtrafik, skola, kultur, fritidsaktiviteter, trygghet och samhällsplanering.

Efter programmet i Ekhammarsalen fanns informationsbord där eleverna fick möjlighet att prata med politikerna och en minimässa där representanter för kommunen berättade om sitt arbete. Vem vet: Kanske vill du engagera dig politiskt eller arbeta i kommunen…

Kommunens verksamheter presenterades vid en miniutställning. Foto: Kjell Edgren

Kommunens verksamheter presenterades vid en miniutställning. Foto: Kjell Edgren

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2017-03-09