Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Samarbete med Fryshuset gav resultat

Sommaren 2016 drabbades Bro av ett stort antal bilbränder under kort tid. I samband med det inledde Upplands-Bro kommun ett samarbete med Fryshuset i nära samverkan med Brandkåren Attunda. En kort tid efter det upphörde bränderna.

Sedan år 2000 har antalet anlagda bilbränder fördubblats i Sverige. Tyvärr nådde den trenden Upplands-Bro och då speciellt Bro under 2016. Under en tvåveckorsperiod brann över 25 bilar på olika platser med kort tid mellan varje. Det var uppenbart att bränderna var planlagda.

Kommunen inledde då ett samarbete med Fryshuset i nära samverkan med Brandkåren Attunda. En kort tid efter att samarbetet inletts upphörde bränderna i Bro.

Tomas Wrådhe, distriktschef och brandman på Brandkåren Attunda, upplevde att arbetet gav resultat direkt.

– Bränderna var princip borta från en natt till en annan. Ofta bidrar flera typer av insatser till att något upphör, men just här blev det väldigt tydligt att samarbetet med Fryshuset påverkade situationen.

Upplands-Bro kommun har nyligen förlängt samarbetsöverenskommelsen med Fryshuset. Exakt hur samarbetet ska utformas är inte helt klart, men planen är att börja arbeta mer långsiktigt och förebyggande.

Ett längre reportage finns att läsa i webbtidningen Brandsäkertlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2017-02-21