Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Köra moped

Mopeder finns sedan 1998 i två klasser: klass I och klass II. Olika regler gäller för de olika mopedklasserna, både vad gäller förarbevis och var det är tillåtet att köra. Exempelvis får klass II-mopeder köras på cykelbanor, till skillnad från klass I-mopeder. Observera att samma parkeringsregler gäller för mopeder klass I som för bilar.

Mopeder av klass I, som även kallas EU-moped, är konstruerad för en maxhastighet på 45 km/h och kräver körkort med behörigheten AM.

Klass II-mopeder finns i två varianter: en äldre för max 30 km/h och en nyare för max 25 km/h. Klass II-mopeder får köras på cykelbanor. För att få köra klass II-moped krävs från och med 1 oktober 2009 förarbevis. En annan skillnad är att klass II-mopeder inte behöver vara registrerade och därför saknar registreringsskylt. Både klass I och II-mopeder måste vara trafikförsäkrade och du måste ha fyllt 15 år för att få köra.

Ytterligare en viktig skillnad är att mopeder klass I måste följa samma parkeringsregler som bilar och motorcyklar. Om man exempelvis parkerar en klass I-moped i ett cykelställ riskerar man att få böter. En klass II-moped får däremot parkeras på samma sätt som en cykel.

Läs mer:
Transportstyrelsen.se, mopedinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterad information

Kalendarium

Just nu finns det inga aktuella kalenderhändelser.

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2016-08-17