Premiär för Kungsängen parkrun

Tid:2017-10-07 09:30 - 2017-10-07 00:00
Plats:Kungsängens IP, kl 9.30
Arrangör:Kungängen Friidrott & Parkrun Sverige
Kategori:Kultur & fritid
07 october 2017

Den 7 oktober är det premiär för Kungsängen parkrun – en gratis 5-kilometerslöpning med tidtagning, klockan 9.30 varje lördag. Samling sker vid Kungsängens IP, där starten ligger efter gångtunneln som går under E18. Banan är sedan förlagd till Gröna dalen på andra sidan motorvägen. Föranmälan krävs första gången, sedan är det bara dyka upp.

Nils Karlsson och Deri Thomas testar startplatsen för Kungsängen parkrun. Foto: Martin Vind Zettersten

Parkrun är ett internationellt event som startade i Storbritannien 2004 och nu finns över hela världen. Det är särskilt stort i bland annat Sydafrika, Polen och Australien. Konceptet är enkelt: Man samlas på samma plats vid samma tid varje vecka och springer fem kilometer. Det är gratis och ingen föranmälas krävs. Efteråt samlas man och fikar och pratar. Tiderna laddas upp på Parkruns hemsida, där man kan jämföra sina resultat med andra löpare från hela världen.

– Det började i London i Bushy Park, berättar Upplands-Brobon Deri Thomas som är ansvarig för Parkrun i Sverige.

Den där första gången i London deltog 13 löpare. Nu finns Parkrun i 14 länder och har över 200.000 deltagare varje vecka, fördelade på 900 platser. Det speciella med Parkrun är att det är gratis. Motionslopp brukar annars ofta ha en anmälningsavgift som kan variera stort beroende på loppets karaktär.

Deri startade svenska Parkrun

Själv sprang Deri Thomas sin första Parkun 2008 i Cardiff i Wales. Han fastnade för konceptet, och när han flyttade till Sverige tog han initiativ och startade den första svenska varianten i Hagaparken 2016. Sedan dess har Parkrun spritt sig över den svenska kartan – till Örebro, Skatås (Göteborg) och Huddinge – och nu kommer det alltså till Upplands-Bro.

Här var det Nils Karlsson i Kungsängen Friidrott som nappade på idén och nu arrangerar klubben eventet tillsammans med Parkrun Sverige. Arrangörerna hoppas på mellan 30 och 50 deltagare per gång i början och att även löpare ska lockas hit från grannkommunerna Håbo och Järfälla och ännu längre bort.

Tryggt och trevligt sätt att springa

Det viktigaste är att man har roligt, konstaterar både Deri Thomas och Nils Karlsson som vill betona att det lika mycket är en social grej som träning.

– Man kan sätta sig efteråt och ta en fika och bara prata och lära känna varandra, säger Nils Karlsson.

Han betonar även trygghetsaspekten. Förutom att det är trevligt att springa tillsammans, så är det säkrare att springa i grupp.

I samband med loppet håller kafét öppet i Kungsängens IF:s byggnad, som ligger på vägen till och från starten. Där finns också omklädningsrum och andra faciliteter. Inför sitt första lopp måste man registrera sig på Parkruns hemsida. Sedan kan man springa vilket lopp man vill, var som helst i världen, utan föranmälan.

– Nu är det 3,8 miljoner som har registrerat sig i hela världen, berättar Deri Thomas.

Fakta Kungsängen parkrun

Tid och plats: Varje lördag året runt, med start den 7 oktober 2017, klockan 9.30 vid Kungsängens IP, efter gångtunneln som går under E18. Omklädningsmöjligheter finns i Kungängens IF:s byggnad på väg till starten.

Registrering: Sker endast första gången på Parkruns hemsida. Då får man en streckkod som man skriver ut och har med sig varje gång man springer. Koden läses av vid start och mål, så att ens tid kan registreras.

Regler: Det spelar ingen roll om man springer, går eller använder stavar. Det är även tillåtet att ha med sig hund, så länge de är kopplade och max en per person.

Loppet: Loppet är 5 kilometer och går i blandad terräng, ungefär hälften på asfalt och hälften på skogsstigar. Efteråt kan man fika och umgås i Kungsängens IF:s byggnad på vägen från starten.

Resultaten: Efter loppet skickas resultatet till ens e-post. Man kan också gå in på Parkruns hemsida och jämföra med andra deltagare över hela världen.

Volontärer: Loppet arrangeras av frivilliga som värvas från friidrotten och bland deltagande löpare. Det behövs 6–8 volontärer till varje lopp. Vill du hjälpa till? Då hittar du mer information på Kungsängen parkruns hemsida.