Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Kommunens VA-personal och FRG deltog i nödvattenmaterialutbildning

Tommy Blomberg, Tomas Gustafson, Erik Fridholm och Thomas Jonsson var några av deltagarna som utbildades av Livsmedelsverket.

Tommy Blomberg, Tomas Gustafson, Erik Fridholm och Thomas Jonsson var några av deltagarna som utbildades av Livsmedelsverket. Foto: Ulf Rask

Vatten är livsnödvändigt. När det av någon anledning blir avbrott i vattenförsörjningen, då behöver kommunen snabbt få fram alternativa möjligheter för invånarna att få tillgång till vatten. Därför har både VA-personal i kommunen och medlemmar i Frivilliga Resursgruppen (FRG) utbildats.

I Upplands-Bro kommun inträffar årligen ungefär fyra-fem avbrott i vattenleveransen vilket resulterar i att det under en period behövs ställas ut tankar med vatten. Då används bland annat kombotankar, speciella tankar som används av både civilsamhället och Försvarsmakten.

Upplands-Bro kommun har fem egna kombotankar, men kan vid en stor kris få fram fler via Livsmedelsverket. Det finns 1 000 tankar i sju olika förråd från Luleå i norr till Malmö i söder.

Livsmedelsverket ansvarar även för att utbilda personal i kommunerna. Nu senast var det Upplands-Bro kommuns tur. Under två dagar fick närmare 80 personer, både anställda i kommunen, medlemmar i FRG och även några av brandmännen vid Attunda brandkår utbildning i hur man organiserar vattenförsörjning och hur utrustningen hanteras.

Mats Eriksson från Livsmedelsverket och Rolf Svensson, konsult, höll i utbildningen. Rolf har lång erfarenhet av hur man ordnar vatten till invånare i samband med olika kriser. Bland annat har Rolf arbetat för Röda Korset i samband med olika kriser i Afrika.

Rolf Svensson visar hur en kombotank monteras.

Rolf Svensson visar hur en kombotank monteras.

– 1994 ville Livsmedelsverket ha en rapport om det arbetet och några år senare skapade VAKA (nationella vattenkatastrofgruppen), berättar Rolf Svensson.

Sedan dess har det byggts upp ett nät med olika resurser. Tankar för vatten har tagits fram och finns att tillgå i hela landet. Många kommuner har dessutom ett antal egna för att snabbt kunna ställa ut vattentankar vid mindre avbrott.

De tankar som används har en engångssäck inne i tanken som gör att vattnet alltid är rent.

Det finns många tankar som skulle kunna användas, men de är oftast inte rena på insidan. Därför används oftast kombotankarna med plastsäck inuti i stället.

Mats Eriksson visar en plastpåse med kork. Påsen kan fyllas med vatten om personen som ska hämta vatten inte har någon egen flaska och behållare med sig.

Mats Eriksson visar en plastpåse med kork. Påsen kan fyllas med vatten om personen som ska hämta vatten inte har någon egen flaska och behållare med sig.

När tankarna kommit till den plats där invånarna ska kunna hämta vatten är det vanligast att de kommer med tomma läskflaskor för att hämta vatten, för det har de oftast liggande i sina hem. Skulle de sakna flaskor eller kärl ingår även speciella påsar med kork i den utrustning som ingår i en kombotank.

Vid en större kris i en kommun gäller det att prioritera vilka som först och främst ska få tillgång till vatten.

– Oftast prioriteras äldreboenden. Sedan kommer övriga invånare. Målsättningen är att ingen ska behöva ha mer än ungefär 300 meter att gå för att hämta vatten. De som inte klarar det ska kunna få hjälp av till exempel frivilliga från FRG som hjälper till med att leverera vatten hem till dem, säger Mats Eriksson.

En av de senaste större insatserna i Sverige var sommaren 2016, då det var stor vattenbrist på Gotland. Under en period var det närmare 20 långtradare per dag som åkte från fastlandet till Gotland med färskt vatten och fyllde upp tankar som placerats på olika platser på ön.

I Upplands-Bro blir det stopp i vattenleveranserna några gånger per år och då gäller det att få ut vatten till berörda invånare.

– Senast som vi använde kombotankarna var i början av januari då det var en vattenläcka i Råby. Då använde vi två kombotankar och två andra tankar, berättar Thomas Jonsson som arbetar på VA-driften.

Personal från VA-avdelningen tränar på att montera en kombotank.

Personal från kommunen, bland annat VA-avdelningen, tränar på att montera en kombotank.

I samband med utbildningen ingick bland annat att sätta ihop en kombotank och göra den redo för påfyllning. Deltagarna delades in i olika grupper. Där visade det sig att Thomas Jonsson tillsammans med några av kollegorna på VA-avdelningen, Tommy Blomberg, Tomas Gustafson och Erik Fridholm vet hur en kombotank fungerar då de snabbt var klara med uppgiften.

 

Deltagare från FRG.

Deltagare från Frivilliga Resursgruppen, FRG.

Relaterad information

Relaterad information

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2017-02-08